keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Mistä johtuu, että iltaisin ei nukuta?

Jokainen meistä varmasti tietää tunteen, kun illalla käy liian ylikierroksilla. Uni ei meinaa millään tulla ja ajatuksia on enemmän kuin miljoona päässä. Tein aikaisemmin töitä kolmessa vuorossa ja varsinkin iltavuorojen jälkeen tämä ongelma monesti nosti päätään. 

Koska uni ei tullut, sitä helposti rupeaa keksimään itselleen tekemistä. Olen niin usein saanut itseni kiinni selaamasta sitä Facebookia tai Instagramia miljoonatta kertaa todeten, että siellä ei todellakaan tapahdu yhtään mitään, mikä ei voisi odottaa aamuun. Aikaisemmin luin todella paljon, mutta jostain syystä se vähentyi ja vaihdoin lukemisen DVD:n tai jonkun hömppäsarjan katsomiseen tietokoneelta sängyllä maaten. Kun aivoille tulee tuollaista virikettä, niin tarvitseeko enää ihmetellä, mitä teet hereillä, kun muut ovat olleet tyytyväisenä unessa jo kauan. 

Monet asiantuntijat kehoittavat sulkemaan tekniset laitteet ja puhelimet ainakin tuntia ennen nukkumaan menoa. Itse aion nyt todellakin panostaa tähän. Muutenkin tässä koneella sekä puhelimella tulee töidenkin takia viihdyttyä liian kauan päivisin, joten miksi yöllä enää tarvitsisi. Jaksamisessa ei ole ollut ongelmia, mutta silti jos tällä saa esimerkiksi tunnin lisää unta yöhön, niin se tekee varmasti ihmeitä päivän energiatasoille.

Eilen laitoin tämän testiin. Tulin kotiin n.21.00. Halusin todella kokeilla kuinka rauhoittuminen vaikuttaisi nukkumaan menoon. Sen sijaan, että avasin Facebookin, niin avasinkin nettijooga palvelun ja tein mielettömän ihanalta tuntuneen YIN-jooga harjoituksen. YIN joogan on tarkoitus rentouttaa ja rauhoittaa, sillä yhdessä asanassa ollaan aina useampia minuutteja. Rauhoittuminen onnistui hyvin.

Harjoituksen loputtua olin sopinut itseni kanssa, että käyn suoraan nukkumaan. Jos uni ei tule, niin saan lukea kirjaa pienen hetken, mutta koneelle tai puhelimelle ei olisi mitään asiaa. Yllätys yllätys heräsin aamulla hymyillen. Kirjaa ei todellakaan tarvittu. En muista nukkumaan menosta muuta kuin sulkeneeni silmäni, joten aika nopeasti nukkumatti on joogan jälkeen ottanut voiton, kun oikeasti annoin sille mahdollisuuden.

Tietenkin jokaisen oma unen tarve on erittäin yksilöllinen. Toiselle riittää vähempi kuin toiselle. Kaikille riittävä nukkuminen on kuitenkin tarpeellista. Väsyneenä päivät ovat todella rankkoja. Olo on erittäin helposti kärttyinen ja pienikin vastoinkäyminen saa maailmanluokan mittasuhteet. Ihmisen kehittyminen tapahtuu unessa. Unen aikana monet opitut asiat lujittuvat mieleen ja turhat unohtuvat.
Riittävä ja hyvälaatuinen uni parantaa oppimista ja muistia sekä tarkkaavaisuutta. Lisäksi se parantaa vastustuskykyäsi ja energiatasojasi. Se lisää rentoutta ja luovuutta.

Univaje puolestaan ärtyneisyyden ja huonomman stressinsietokyvyn lisäksi huonontaa kokonaisvaltaisesti terveydentilaa. Se voi jopa altistaa mielenterveysongelmille tai tyypin 2 diabetekselle. Väsyneenä mielitekojen vastustaminen on vaikeampaa. Se lisää näläntunnetta ja vaikuttaa aineenvaihduntaan.

Mitä sitten kannattaa koittaa tehdä, jos uni ei meinaa tulla?

Lasten tavoin myös aikuisia auttaa rutiinit nukkumaanmenossa ja heräämisessä. Makuuhuone kannattaa pitää hiljaisena, pimeänä ja sen lämpötila viileänä. Lopeta kofeiinia tai muita piristäviä aineita sisältävien tuotteiden nauttiminen ajoissa.

Kevyt liikunta ennen nukkumaanmenoa saattaa auttaa unentuloa, mutta rajummat rykäisyt kannattaa suunnitella aikaisempaan ajankohtaan. Syö iltapalaa sopivasti, vältä nälkäisenä tai ylensyöneenä nukkumaan menemistä. Juoda kannattaa kohtuudella, jotta vessahätä ei yllätä heti sänkyyn päästyäsi. Olen myös kuullut sanottavan, että sänkyä ei pitäisi ikinä käyttää muuhun kuin nukkumiseen tai rakasteluun, jolloin aivot oppivat automaattisesti yhdistämään sängyn näihin asioihin ;) eli sängyssä ei pitäisi syödä tai edes lukea.






Haastan teidätkin sulkemaan ainakin loppuviikon ajan luurinne ja koneenne ajoissa ja katsomaan, miten se vaikuttaa!

Nukutaan kaikki paremmin ja voidaan paremmin! <3

xx,
Linda

2 kommenttia:

  1. Mä pistän vekottimet kiinni klo 22. Sen jälkeen voin kuunnella podcastina jotain radiotallennetta, mutta netissä surffaaminen ja telkkarikanavien naputtelu loppuu klo 22. Aamulla noustaan seittemältä, vaikka vois nukkua koko päivän. Yleensä herän jo kuuden kieppeillä.

    Melkoisen huima muutos entiseen, jolloin valvoin kolmeen, kun ei muka saa unta aikasemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes. Hyvä Ann! Uni vaikuttaa ihan mielettömästi vireystilaan. Jos ei nukuta tarpeeksi, niin ei monesti jakseta myöskään liikkua tai miettiä mitä laitetaan suuhumme. TSemppiä syksyyn ja talveen! :) xx, Linda

      Poista