keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Ylipainosta

En kuollaksenikaan muista nyt, että kuka ja missä, mutta jokunen päivä sitten joku oli kirjoittanut lihavuudesta suorapuheisen tekstin ja oli saanut siitä lokaa niskaansa aika paljonkin. Hänelle oli jopa huudeltu kaduilla: "varo, ettei liikakilot tartu" ym. kommentteja. Onko suomalaistenkin suuri ongelma sairaalloinen ylipaino asia, josta ei saa puhua?

Itse koen sen tärkeäksi aiheeksi ja siitä pitäisi pystyä puhumaan asiallisesti. Koska olen ollut itse myös ylipainoinen, ymmärrän myös omalta osaltani sen, miksi se saattaa sattua. Tiedän myös, että on ihmisiä, ketkä ajattelevat ylipanoisten heti olevan laiskoja, surullisia ja aikaansaamattomia. On olemassa ihmisiä, ketkä ajattelevat ylipainoisten olevan rumia. Tiedän, että on olemassa ihmisiä, ketkä eivät näe niitä miljoonia syitä ylipainon takana. Tiedän, että on ihmisiä, ketkä eivät ymmärrä sitä, kuinka ruoka saattaa olla ainoa asia, mikä tuo lohdutusta elämässä.

Tiedän myös sen, kuinka tuolta on mahdollista nousta. Uskon vahvasti, että moni ketä ylipaino-ongelmat ottaa puheeksi tahtoo oikeasti auttaa, eivätkä suinkaan loukata. Eivät he pelkää ylipainon tarttuvan tai ajattele sinun rumentavan katukuvaa. Eivät he oleta/halua sinun vartalosi olevan samanlainen kuin sporttilehden kannessa, vaan sellainen vartalo, jossa sinä pystyisit kulkemaan ryhdissä ja ylpeänä. He tahtovat sinun voivan paremmin ja parantavan elämänlaatuasi. He tahtovat, että vältät sydänkohtauksen ja kakkostyypin diabeteksen, joiden riski kasvaa painon myötä väistämättömästi ja joiden hoitaminen maksaa sekä sinulle, että yhteiskunnalle erittäin paljon joka vuosi.Kirjoittajat eivät ajattele sinun olevan huonompi ihminen, koska olet lihonnut tai sinusta tulevan parempaa ihmistä, jos laihdut. He tahtovat, että sinä olisit onnellinen ja näkisit lapsiesi sekä lastenlapsiesi kasvavan ja pystyisit heille opettamaan terveellisiä elämäntapoja, jotta ylipaino ongelmilta välttyttäisiin tulevaisuudessakin.

Onnellisuus ei ole painoon sidottu, mutta sitä onnellista elämää olisi varmasti kivempi jatkaa pitkään. Tämäkään kirjoitus ei ole hyökkäys tai puolustus ketään kohtaan. Muutoksia ei voi tehdä muiden takia, vaan ne täytyy tehdä itsensä takia. :)

-Linda
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti